Blijf op de hoogte van onze nieuwtjes.

All Protect

Premies voor vochtbestrijding 2024

Vochtproblemen in huis kunnen niet alleen hinderlijk zijn, maar ook schadelijk voor zowel de structuur van je huis als voor je gezondheid. Gelukkig bied de Vlaamse overheid premies aan om huiseigenaren te helpen bij het bestrijden van vochtproblemen. Hieronder een overzicht:

Waarom zijn vochtproblemen een zorg?
Vochtproblemen kunnen verschillende vormen aannemen, variërend van condensatie en schimmelvorming tot lekkages en opstijgend vocht. Deze problemen kunnen niet alleen esthetische schade veroorzaken, zoals vlekken op muren of plafonds en afbladderende verf, maar kunnen ook leiden tot structurele schade aan je huis, zoals verzwakte muren en balken. Bovendien kunnen vochtige omstandigheden de groei van schimmels en bacteriën bevorderen, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals allergieën, astma en ademhalingsproblemen.

Hoe kunnen premies helpen?
Premies voor vochtbestrijding worden door de Vlaamse overheid aangeboden onder de Mijn VerbouwPremie met als doel huiseigenaren te stimuleren om vochtproblemen aan te pakken en hun woningen te beschermen. Deze premies helden voor:

  • Opstijgend vocht: behandeling van buitenmuren tegen optrekkend vocht door een waterkerende laag te plaatsen of de muren te injecteren met producten die de muur waterdicht maken
  • Kelderdichting

Hoe kom je in aanmerking?
De voorwaarden voor het verkrijgen van de Mijn Verbouwpremie:

  • enkel voor eigenaar-bewoners (niet voor 2e-verblijven/eigendommen)
  • woning ouder dan 15jaar.
  • inkomensafhankelijk: enkel eigenaar-bewoners uit de middelste en de laagste inkomenscategorie (obv gezamenlijk belastbaar inkomen en aantal personen ten laste) of een verhuurder aan een sociaal verhuurkantoor. De hoge inkomenscategorieën komen niet in aanmerking.

Conclusie
Vochtproblemen zijn meer dan alleen een esthetische zorg; ze kunnen schadelijk zijn voor je huis en je gezondheid. Gelukkig bied de Vlaamse overheid hiervoor via de Mijn Verbouwpremie een tegemoetkoming aan . Door gebruik te maken van deze premies kun je niet alleen geld besparen, maar ook de levensduur van je huis verlengen en een gezondere leefomgeving creëren voor jou en je gezin.