Condensatie
problemen

Condens is het fenomeen waar druppelvorming en schimmels voorkomen op een constructieonderdeel. Dit heeft te maken met zowel de relatieve luchtvochtigheid, als een bepaalde oppervlaktetemperatuur. Warme lucht is vochtig en kan vocht opnemen, koude lucht heeft deze eigenschap niet en er wordt druppelvorming gecreëerd. Dit noemt men het dauwpunt, de kruising van een bepaalde luchtvochtigheid en een bepaalde oppervlaktetemperatuur. Hoe hoger een bepaalde oppervlaktetemperatuur, hoe hoger dus de luchtvochtigheid mag en kan zijn en uiteraard vice versa.

 

 

Condensatie komt het vaakst voor:

’s winters
De oppervlaktetemperatuur van bepaalde contstructieonderdelen is uiteraard het laagst in de winter. Bij een normale relatieve luchtvochtigheid kan bij slecht geïsoleerde onderdelen condensatie en schimmelvorming optreden.

Vochtige ruimtes
Hoe hoger dus de luchtvochtigheid, hoe sneller een constructieonderdeel kan condenseren. Badkamers met geen of slechte ventilatie, slaapkamers die te weinig worden verlucht, toiletten zonder raam of ventilatie,…

 

Hoe op te lossen?

Condensatieproblemen zijn het gevolg van een ventilatieprobleem en/of een isolatieprobleem.

Ventilatie
Een gezond binnenklimaat op een normaal vochtigheidsniveau is cruciaal voor een gezonde leefomgeving en om condensproblemen te vermijden. Ventilatie en verluchting voert vervuilde en vochtige lucht af en houdt de relatieve luchtvochtigheid op een aanvaardbaar niveau.

Isolatie
Het warmer houden van bepaalde constructieonderdelen zorgt ervoor dat het dauwpunt minder snel wordt bereikt. Het isoleren van die onderdelen zorgt ervoor dat condensproblemen worden vermeden.