Doorslaand vocht

Het poreuze karakter van bakstenen in combinatie met regenaanslag kan in bepaalde gevallen regendoorslag veroorzaken. De gevolgen? Loskomende plinten, schimmels, vochtplekken, loshangend behang, slecht voegselswerk, mos en algengroei op gevel…

Er zijn 2 verschillende types muren:

Volsteense muren
Dit zijn muren zonder holte of spouw. Zuidwestgerichte gevels krijgen het meest regen te verduren. Na verzuring van de bakstenen kunnen er zich binnen vochtproblemen voordoen.

Spouwmuren
Dit is een dubbele buitenmuur (binnenmetselwerk – spouw – facadesteen). Deze bouwtechniek werd vanaf 1945 toegepast om doorslaand vocht bij volsteense muren te vermijden. De buitenmuur werd als het name losgekoppeld van het binnenmuur. Doch kan in sommige gevallen hier ook doorslaand vocht optreden: steenpuin, bouwresten en cementbaarden zorgen voor contact tussen beide muren met vochtproblemen tot gevolg.
 

Hoe op te lossen?

Volsteense muren
Regenaanslag moet worden vermeden. Het regendicht maken van de gevel kan op verschillende manieren:

Hydrofuge
Bij hydrofuge of gevelimpregnatie wordt een transparante waterwerende crème op de muur aangebracht. De materie trekt in de poriën van de gevel en maakt ze ondoordringbaar voor water. De muur blijft ademen en laat dus verdamping van vocht naar buiten toe.
EXTRA VOORDEEL: dankzij hydrofuge worden muren minder snel vuil!

Regendichte afwerking
Hout, zink, crepi, schalies,…

Spouwmuren
De contactbruggen (steenpuin, bouwresten of cementbaarden) moeten worden verwijderd. Deze ingrepen zijn vaak intensief en schadelijk voor het uitzicht van de gevel. Vaak wordt er dan ook geopteerd voor een hydrofuge of een regendichte afwerking.