Kelderdichting en drainage

Een droge kelder is een meerwaarde voor een woning. Maar kan ook heel wat kopzorgen met zich meebrengen. Grondwater drukt tegen de keldervloer en -muren en veroorzaakt hardnekkige vochtproblemen. Op zo’n moment ben je jouw kelder liever kwijt dan rijk. Allprotect kan er met een professionele kelderdichting echter voor zorgen dat jouw kelder een troef blijft.


Allereerst voeren we een analyse uit. Waarvoor wordt de kelder gebruikt en wat is het type vochtprobleem waarmee je te kampen hebt?

Bekuipen

Bekuiping is de meest voorkomende vorm van kelderdichting. Eerst wordt de muur in functie van een goede hechting van de behandeling ruw gemaakt door middel van een speciale klopmachine (boucharderen). Vervolgens worden de lekken gedicht met speciale waterwerende cement. Waarna de keldermuren vaak worden voorzien van een zoutwerende laag. Deze houden de zouten en sulfaten tegen.

Ook de vloer kan op deze manier worden aangepakt (boucharderen, dichten van lekken, zoutwerende laag). Een tegendruklaag in de vorm van chape is noodzakelijk voor de duurzaamheid van de behandeling. In sommige gevallen dient echter een volledige nieuwe betonvloer te worden aangebracht.

Kelderdrainage

Is de kelder echter te vochtig, kan bekuiping onvoldoende blijken en wordt een keldervloerdrainage voorgesteld. Een speciaal noppenmembraan op de vloer zorgt ervoor dat grondwater via de specifieke structuur wordt afgevoerd naar een automatisch pompsysteem. De vloer wordt afgewerkt met een cementvloeichape.